Jesień to jedna z tych pór roku, w których nałogowo piję herbatę. Zielona, owocowa czy czarna - każda relaksuje i sprawia, że po ciężkim dniu potrafię na maxa się rozluźnić. Najbardziej cenię sobie te momenty, w których mogę usiąść wygodnie na kanapie, otworzyć ulubioną książkę i popijając gorącą herbatę zapomnieć o wszystkim.
Lubicie herbatę? Ja bardzo! Dlatego gdy otrzymałam propozycję współpracy z marką TET zdecydowałam się od razu.
W ramach współpracy otrzymałam dwie herbaty o zupełnie innych aromatach i smakach. Pierwsza z nich MULLED WINE (grzane wino) to rozgrzewający, zdrowy i aromatyczny napój. Nietradycyjna herbata bezalkoholowa, która została stworzona jako połączenie wysokiej jakości herbat cejlońskich, kenijskich oraz indyjskich z aromatycznymi przyprawami - idealna na jesień.
Druga zaś to GINGER GREEN TEA, czyli mieszanka wysokiej jakości zielonej herbaty z dodatkiem imbiru. Jeśli braknie Wam energii - z pewnością pomoże ;)
Podstawową zasadą jest wydobycie z herbaty wszystkiego co najlepsze, ale żeby tego dokonać należy wiedzieć jak prawidłowo ją parzyć :) Dlatego zapraszam do MINI KURSU parzenia tych herbat TET.
W ramach współpracy otrzymałam dwie herbaty o zupełnie innych aromatach i smakach. Pierwsza z nich MULLED WINE (grzane wino) to rozgrzewający, zdrowy i aromatyczny napój. Nietradycyjna herbata bezalkoholowa, która została stworzona jako połączenie wysokiej jakości herbat cejlońskich, kenijskich oraz indyjskich z aromatycznymi przyprawami - idealna na jesień.
Druga zaś to GINGER GREEN TEA, czyli mieszanka wysokiej jakości zielonej herbaty z dodatkiem imbiru. Jeśli braknie Wam energii - z pewnością pomoże ;)
Podstawową zasadą jest wydobycie z herbaty wszystkiego co najlepsze, ale żeby tego dokonać należy wiedzieć jak prawidłowo ją parzyć :) Dlatego zapraszam do MINI KURSU parzenia tych herbat TET.
Zaczynając od początku - proponuję, aby woda, którą będziemy zalewać napój była przefiltrowana. Herbata powinna być parzona 5-7 minut w 98 stopniach. Aby pomóc sobie bez dodatkowych "wynalazków" i być pewnym, że woda osiągnęła odpowiednią temperaturę wystarczy odczekać około 1 minutę i dopiero po tym czasie zalać saszetkę.
Po zaparzeniu można wyjąć saszetki, a następnie przelać herbatę do naszego ulubionego kubka.
Jeśli lubicie dodatki podobnie jak ja, możecie śmiało przyrządzić ją z cytryną, cukrem lub miodem.
WSKAZÓWKI
Prawidłowe przygotowanie herbaty ma duży wpływ na jej smak i działanie. Zbyt krótkie parzenie nie uwolni jej całego aromatu, a zbyt długie pozostawi gorzki posmak.
- Do przygotowania herbaty należy wybrać odpowiednią wodę. Woda z kranu może zawierać dużą ilość soli mineralnych, co wpłynie na smak napoju. Lepiej sięgnąć po wodę przefiltrowaną lub kupić niegazowaną wodę mineralną. Dzięki temu herbata odda cały swój aromat.
- Zarówno Herbata Mulled Wine jak i Ginger Tea powinny być parzone 5-7 minut w wodzie o temperaturze 98 stopni.
KONKURS
Na koniec niespodzianka dla Was. Marka TET zorganizowała konkurs pod nazwą "Wygraj podróż swojego życia", w którym do wygrania są: rejs żaglowcem po Morzu Śródziemnym dla dwóch osób, lot balonem lub brytyjski oldtimer na weekend.
Co należy zrobić? To proste! Należy wejść na stronę http://www.tettea.com/survey-results/, wypełnić ankietę na temat Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajów Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie konkursowe.Do dzieła i powodzenia! :)
Wpis powstał we współpracy z marką TET.
właśnie popijam herbatkę, mniam :D
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru Kochana! ♥
monikaozdoba.blogspot.com
Lubię korzenne przyprawy i tych herbat też spróbuję
OdpowiedzUsuńPysznie się to czyta.
OdpowiedzUsuń